Kombucha
A kombucha gomba hatásairól és eredetéről sokmindent lehet hallani, vannak ellenzői, de nagyobb számban azok vannak, akik a jó tapasztalataikat osztják meg másokkal. Pár éve kapható volt a TV Teleshop műsorában, ahol kombucha-gomba italokat árusítottak elég borsos áron. Egy idő után azonban feledésbe merült. Mostanában megint egyre többet hallani a különböző gombák jótékony hatásairól. És újra előkerült a kombucha is. Saját tapasztalataimat osztom meg most az olvasóval.
A teát 6 hónapja fogyasztom, naponta, reggel és este 2 dl-t (néha ebéd után is). Először kb. 2-3 hétig semmilyen hatását nem éreztem. Az ízét nem volt nehéz megszokni számomra, pedig a bort, pezsgőt nem szeretem. Egyesek szerint a fröccs ízéhez hasonlít. Első hatását a bőrömön észleltem, mégpedig a szemem környékén. Az apró ráncok kezdtek kisimulni, némelyik egészen eltűnt. Hozzáteszem - nem használok másfajta arckrémet, és többet sem alszom mint azelőtt. Nem sokkal ezután megszűnt a majdnem-napi-szinten érzett gyomorfájásom, és az emésztésem is rendbe jött. Évek óta bétablokkolót szedek, a tüneteim nem szűntek meg egészen, de csökkent a ritmuszavar gyakorisága. Kevésbé vagyok fáradékony, mint azelőtt és nálam egy kellemes mellékhatás is tapasztalható - pár kilót fogytam tőle. ( :
Ha nem sajnálja az elkészítésére szánt időt, akkor Önnek is lehet otthon saját kombucha-gomba-tenyészete, és mindig friss itala. Recept az elkészítésre:
3 l-t főzök egyszerre.
3-3,5 l vizet felforralunk, beleteszünk 3 db filteres teát (jó minőségű teát vásároljon, pénzt spórol vele, és a végeredmény is jobb lesz) zöld tea vagy fehér tea, a fekete teák közül a legjobb az Earl Grey tea, vagy Rooibos. Minden literre 70-100 g cukor. (Én a minimálisat használom, nekem így is túl édes, de a gombának ez a tápláléka.) Elkeverni a cukrot a megfőzött teában, a filtereket benne hagyhatjuk, amíg le nem hűlik 20-25°C-ra. Majd beletenni a gombakultúrát kb. 2 dl eredeti teával együtt. 4 l-es befőttesüvegben érlelni 8-12 napig, szalvétával letakarni az üveg tetejét. (Ne napon és hidegen tartsuk.) Végül műanyag szűrővel vegyük ki a gombát, a teát pedig műanyag üvegekbe szűrjük bele. Gombánkat öblítsük le folyó víz alatt, a régi, barna részt eltávolíthatjuk, a fehéret újra felhasználhatjuk. Kellemesen édes-savanyú, gyöngyöző italt kapunk. Citromot is nyomhatunk bele.
Egészségére!
Ha a gombát egy ideig pihentetni szeretné, tegye hideg vízbe, befőttes üvegbe, lezárva a hűtőszekrény aljába. Hónapokig eláll.